Η Ιαπωνία ξεκίνησε επιτυχώς το διαστημικό πρόγραμμά της. Είναι η τελευταία κίνηση στην διεθνή κούρσα για την εξερεύνηση του κοντινότερου γείτονα της γης στο διάστημα.
Ο δορυφόρος Καγκούγια θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την σελήνη συγκεντρώνοντας επιστημονικές πληροφορίες για την καταγωγή και την εξέλιξή της. Μεταδίδει ο Τζον Σάντγουερθ.
Από το διαστημικό της κέντρο που βρίσκεται σε ένα απομονωμένο νησί στα νότια της χώρας, η Ιαπωνία ετοιμάζεται να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί να προχωρήσει σε διαστημικές εξερευνήσεις.
Η εκτόξευση ήταν μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου προγράμματος αποστολών προς το φεγγάρι, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν ενδείξεις τεχνικών προβλημάτων, όπως στο παρελθόν.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στον πεντακάθαρο γαλανό ουρανό, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε σεληνιακή τροχιά σε 20 ημέρες. Από εκεί θα συλλέξει πληροφορίες για την επιφάνεια της σελήνης.
Η Ιαπωνία είναι ένα έθνος που σκοπεύει να διεκδικήσει την θέση μιας σοβαρής διαστημικής δύναμης. Τα τελευταία χρόνια όμως το διαστημικό της πρόγραμμα είχε αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων και σειρά τεχνικών δυσκολιών.
Η ελπίδα τώρα είναι ότι αυτή η αποστολή προς την σελήνη θα αναθερμάνει τον ενθουσιασμό των πολιτών για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Φαίνεται, όμως, να λαμβάνει χώρα μια νέα διαστημική κούρσα. Ινδοί επιστήμονες εργάζονται για ένα πρόγραμμα εξερεύνησης της σελήνης, ταυτόχρονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που ετοιμάζουν τα δικά τους προγράμματα, προκειμένου να θέσουν σε σεληνιακή τροχιά τα δικά τους σκάφη.
Οι μεμονωμένες αποστολές θα συμπληρώνουν επιστημονικά η μία την άλλη. Κάποιοι ισχυρίζονται όμως ότι η σελήνη μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει πηγή υλών για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου